lauantai 24. tammikuuta 2015

Herkullinen tuore ananas


Olen pikkuhiljaa alkanut kiinnittää huomiota siihen, että miettisin ruokakaupassa enemmän sitä, mikä kasvis tai hedelmä on juuri nyt sesongissa. Ja tietysti pyrkisin entistä enemmän hankkimaan näitä juuri parhaimmillaan ja edullisimmillaan olevia herkkuja.
Nyt on mm. tuoreen ananaksen aika! Ananas on tähän aikaan vuodesta edullista ja ihan valtavan hyvää. Satokausikalenterin mukaan hinta on viime aikoina ollut jopa vain n. euron kilolta. Ehkä pari euroa muistikuvani mukaan omassa lähikaupassani. Olen hankkinut tänä talvena tätä herkkua aika säännöllisesti. Sitä on mennyt tuoremehuksi mehulingolla, marjojen joukossa smoothiessa ja ennen kaikkea ihan pilkottuna sellaisenaan. Testasin myös samaisen sivuston hauskaa Makea Munakas -reseptiä juurikin ananaksesta tehtynä. Jaan reseptin sanasta sanaan tässä:

Makea ananasmunakas

- Paista kourallinen tuoreita ananaslohkoja 2-3 ruokalusikallisessa kookosöljyä, kunnes ne hieman pehmenevät.
- Lisää pannulle 0,5 – 1 desiä kaurahiutaleita sekä pari ruokalusikallista hunajaa. Karamellisoi kaurahiutaleet ja ananaspalat.
- Lisää 2 – 4 kananmunaa (yksi kananmuna sisältää proteiinia n. 8 grammaa) ja paista kypsiksi.
- Kaada annos lautaselle ja mausta ripauksella kanelia. Makeuta tarvittaessa hunajalla.
- Lisukkeeksi sopii esimerkiksi yksi kiivi ja puolikas appelsiini.
Kiivin ja appelsiinin lisäksi annoksen lisukkeiksi sopivat kotimaiset pakastemarjat tai granaattiomena

Alkuperäinen juttu ja resepti löytyy täältä: http://www.satokausikalenteri.fi/news/36/miksi-munakkaan-pitaisi-olla-suolainen

Omassa versiossani oli vain n. ruokalusikallinen kaurahiutaleita eikä lainkaan hunajaa. Päälle pakastemustikoita ja aijai oli muuten hyvää. Makeaa, muttei ylimakeaa.

Kaupassa olen oppinut valitsemaan kypsän ananaksen niin, että nykäisen hiukan keskimmäisiä lehtiä ja jos lehti tuntuu irtoavan helposti, on kyseessä kypsä yksilö. Tämän kikan luin jostain viime talvena. Toimii takuuvarmasti.

Aamusmoothie. Lopputulos ei ehkä pärjäisi smoothieiden kauneuskilpailuissa.

 
Ananas sisältää runsaasti A-, B-, ja C-vitamiineja ja mangaania. Ananaksen bromelaiini-entsyymi hajottaa proteiineja ja edistää siten ruuansulatusta. Ja hedelmän diureettisen vaikutuksen kaikki varmaankin tietävätkin...

Ei kuitenkaan niin paljon hyvää etteikö jotain huonoakin. Ananaksen viljelyyn liittyy mm. ympäristöön ja olosuhteisiin, työntekijöiden oltaviin jne. kohdistuvia ongelmia. Jos haluat valita eettisemmän vaihtoehdon, suosi Reilun kaupan ananasta.

Mikä on sinun ananasherkkusi? Ja tiesitkö muuten, että ananas ei kasva puussa :-)

Kuva Flickr/CliffLähteet: www.satokausikalenteri.fi, wikipedia, Kuluttaja-lehti 8/2010

1 kommentti:

  1. Ah ja nam, ananasmehu peittoaa mielestäni jopa appelsiinimehun. Aito ananas vaan on niin hyvää.<3

    VastaaPoista